torsdag 11 november 2010

Blåa druvor:

Cabernet Sauvignon - tanninrik, svartvinbär
kategori: fruktig, smakrik, nyanserad, strama
Från: Frankrike

Pinot Noir - jordgubbsaktig
Kategori: kryddig, musitig, mjuk, bärig
Från: Frankrike

Gamay - hallon, banan
Kategori: mjuka, saftiga, lätta
Från: Frankrike

Merlot - blåbär
Kategori: mjuka, bäriga, fruktiga
Från: Frankrike

Syrah - björnbär, vinbär "rökt korv"
Kategori: Kryddiga, mustiga
Från: Frankrike

Zinfandel - lingon
Kategori: fruktiga, bäriga
Från: Kaliforniens egna druva.

Pinotage - jordgubb
Kategori: mjuka, bäriga
Från: Sydafrika

Malbec - mörka bär, peppar
Kategori: kryddiga, mustiga
Från: Sydamerika

Tempranillo - mörka bär, vanilj
Kategori: kryddiga, mustiga
Från: Spanien

Primitivo - lingon
Kategori: mjuka, bäriga
Från: Italien

Nebbialo - svartvinbär
Kategori: strama, nyanserade
Från: Italien

Sangiovese - röda, mörka bär.
Kategori: fruktiga, smakrika
Från: Italien


- Ett litet smakprov på vad vi nu går igenom på vår dryckeskunskap. Vi pratar just nu om blåa druvor, vart de kommer ifrån, vad de smakar och vilken kategori de ingår i. Vi pratar även om vad som krävs för en bra skörd, vad det är för för-nackdelar med "själv-skördning" samt med skördmaskin. Även vad som händer i jäsningen, vad som gör att det blir antingen rött- eller vitt vin. Det är en väldigt intressant lektion, man lär sig massor!

1 kommentar:

jane sa...

hahaha, nej jag lovar jag ska sluta från och med idag! :D